Kawa mrożona

Ocena:

4.44 (206)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Kawa mrożona jest to orzeźwiający i energetyzujący napój, który świetnie sprawdza się latem – kiedy temperatury powietrza na zewnątrz są szczególnie wysokie. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a nasz przepis na kawę mrożoną nie wymaga posiadania ekspresu. Z naszej kawy z łatwością możemy uczynić pyszny deser, np. dodając do niej na wierzch bitą śmietanę i czekoladę. Dużą popularnością cieszy się także kawa mrożona z lodami. Warto jednak pamiętać, że napoje z tego typu dodatkami stanowią prawdziwą bombę kaloryczną! Nasza propozycja to kawa mrożona bez lodów, jednakże warto pamiętać, że przepis na nią można modyfikować wedle uznania. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić kawę mrożoną! 

Składniki:

  • kawa  10 g

  • woda  50 ml

  • mleko  200 ml

  • lód  10 g

  • cukier  10 g

Kawa mrożona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na kawę mrożoną zaczynamy od zagotowania wody i wsypania do szklanki kawy. Po zagotowaniu wody zalewamy nią naszą kawę (ok. 50 ml), następnie całość dokładnie mieszamy  i dosypujemy cukru (jeśli nie słodzimy, to możemy pominąć ten krok). Dalej zalewamy zaparzoną kawę mlekiem (zimnym) i wkładamy kilka kostek lodu. 

    Kawa rozpuszczalna

Porady

  • Nasz przepis na kawę mrożona możemy dowolnie modyfikować, np. dodają zamiast zwykłego cukru, cukier waniliowy – wówczas powstanie nam kawa mrożona o smaku waniliowym. 
  • Kawę na zimno z mlekiem możemy przygotować również na bazie espresso – jednakże w takim przypadku niezbędny jest ekspres do kawy. 
  • Domową kawę mrożoną można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie gotowych, smakowych syropów do kawy. 
  • Zwykłą kawę na zimno możemy zamienić w orzeźwiający deser, np. poprzez dodanie 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rodzaje kaw mrożonych 

Kawa mrożona jest szczególnie popularna w okresie letnim, kiedy to potrzebujemy nie tylko pobudzenia, ale także orzeźwienia i ochłodzeniaW celu wzmocnienia efektu ochłodzenia kawy na zimno, wcześniej szklankę możemy włożyć do lodówki lub zamrażalnika. W zależności od regionu wyróżnia się wiele rodzajów kaw mrożonych, które różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również sposobem przygotowania. Wśród najpopularniejszych kaw mrożonych należy wymienić: 

  • Kawę Frappe, której ojczyzną jest Grecja, a dokładniej greckie miasto: Saloniki. Przygotowuje się ją na bazie kawy rozpuszczalnej, lodu i mleka. 
  • Freddo Cappuccino, która również jest kawą pochodzącą z Grecji. Przygotowuje się ja na bazie podwójnego espresso, bardzo zimnego mleka i bitej śmietany (opcjonalnie). 
  • Mrożona Mocha, którą kochają wszyscy fani czekolady. Przygotowuje się ją na bazie espresso, czekolady (lub kakao), mleka i lodu. 

Kawa mrożona: przepis 

Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na kawę mrożoną – możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów z ulubionymi dodatkami. Zawsze podstawą jest kawa – możemy wykorzystać kawę ziarnistą, kawę zmieloną, kawę rozpuszczalną, kawę zbożową, a także kawę bezkofeinową. W przygotowaniu kawy mrożonej warto pamiętać, by rozpuścić ją w gorącej wodzie (zalana zimną wodą się nie zaparzy), a następnie dodać do niej lód i mleko – możemy go spienić jeśli mamy na to ochotę. Dodatkowo do kawy możemy dodać lody, mleko skondensowane, bitą śmietanę, czekoladę, a nawet owoce. Wybór dodatków zależy od naszych indywidualnych preferencji. 

Kawa mrożona z lodami czy bez lodów?

Dużą popularnością cieszy się kawa mrożona z lodami – najlepiej sprawdzą się lody waniliowe lub śmietankowe. Dla lepszego efektu smakowego możemy przygotować lody samodzielnie, jednakże do tego konieczna jest specjalna maszynka do lodów. Do przygotowania lodów niezbędna jest śmietanka 30%, natomiast do lodów waniliowych – laska wanilii lub cukier wanilinowy. Przy przygotowaniu kawy mrożonej z lodami warto pamiętać, by dodać je na samym końcu przygotowania napoju. Dodatkowo należy go szybko wypić (nim lody się roztopią) – warto pamiętać, że jedzenie roztopionych stwarza ryzyko zakażenia mikrobiologicznego. 

Ile kalorii ma kawa mrożona? 

  • Kawa mrożona w 250 ml napoju ma ok. 120 kcal – przy czym jest to kawa bez cukru i żadnych dodatków. 
  • Kawa mrożona z dwoma łyżeczkami cukru białego w 250 ml napoju ma już o 160 kcal więcej.
  • Kawa mrożona z dwoma łyżeczkami cukru i gałką lodów w 250 ml napoju ma 410 kcal. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne