Lasagne

Trochę pracochłonne, ale jak smakuje:)

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

Składniki

  • - 10 płatów lasagne
  • - 1/2 kg mięsa mielonego
  • - duża cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - puszka pomidorów
  • - 15 dag startego żółtego sera
  • - sól, pieprz, oregano, bazylia
  • - oliwa do smażenia
  • Sos beszamelowy:
  • - 2 łyżki masła
  • - 3-4 łyżki maki
  • - 3/4 szklanki mleka
  • - kostka rosołowa

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
  2. i podsmażamy na oliwie.
  3. 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano, bazylię i dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie gotujemy 10 minut bez przykrycia.
  4. 3. Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, wyjmujemy delikatnie aby ich nie uszkodzić.
  5. 4. Naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy 5 warstw
  6. w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Ostatni płat lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem.
  7. 5. Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temperaturze około 180°C
  8. Sos beszamelowy:
  9. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kostkę rosołową, mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i gotujemy do czasu zgęstnienia.
mięso obiad kolacja pomidory cebula mięso mielone lasagne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze