Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Przepyszna lasagne z dużą ilością aromatycznego mięsa i kremowego sosu.

Dodany przez: Ostra Na Słodko

" Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym "

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.57 z 21 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Sos beszamelowy:
  • - masło - 2 łyżki
  • - mąka - 2 łyżki
  • - mleko - 0,5 l
  • - sól , pieprz - 1 szczypta
  • - gałka muszkatałowa , vegeta - 1 szczypta
  • - sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • - cukier - 1 szczypta
  • - żółtko- 1 szt
  • Warstwa mięsna:
  • - cebula - 2 szt
  • - czosnek - 4 ząbki
  • - pieczarki - ok. 30o g
  • - mięso mielone wieprzowe - 400 g
  • - sól , pieprz , chili , papryka
  • - przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • - olej - 100 ml
  • Dodatkowo:
  • - makaron lasagne - ok. 200 - 250 g
  • - ser żółty - ok. 300 g

Przygotowanie

  1. Sos:
  2. Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.
  3. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.
  4. Zdejmujemy z ognia.
  5. Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.
  6. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą.
  7. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.
  8. Zagotowujemy ciągle mieszając.
  9. Studzimy.
  10. Dodajemy żółtko.
  11. Dokładnie mieszamy.
  12. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  13. Warstwa mięsna:
  14. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
  15. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.
  16. Dodajemy mięso mielone.
  17. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.
  18. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.
  19. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  20. Dodatkowo:
  21. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
  22. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  23. Całość :
  24. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  25. Układamy warstwami:
  26. - sos
  27. - makaron
  28. - mięso
  29. - ser
  30. - sos
  31. - makaron
  32. - mięso
  33. - ser
  34. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wskazówki

Dodatkowo górę lasagne możemy posmarować jeszcze koncentratem wymieszanym z odrobiną szczypiorku czy też innych ziół!

Komentarz redakcji

Lasagne bolognese to słynne danie z makaronu - jego plastry przekłada się sosem bolońskim, sosem beszamelowym i serem. Danie zapieka się i podaje na gorąco - aromatyczne, wilgotne i bogate w smaku. Lasagne występuje też w innych wydaniach - wegetariańskich, warzywnych.
mięso warzywa makaron obiad lasagne sos beszamelowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze