Lasagne z mięsem i szpinakiem

Przygotowanie: 30 minut Duszenie: 35 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 520 kcal Składniki na 4–6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
520 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • 16 płatów lasagne
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • tłuszcz do formy
  • SOS POMIDOROWY:
  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • łyżka masła
  • cukier
  • sól, pieprz
  • FARSZ MIĘSNY:
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • marchewka
  • cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml czerwonego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • FARSZ SZPINAKOWY:
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 8 dag sera ricotta
  • łyżka oliwy
  • 4 posiekane liście szałwii
  • 3 łyżki śmietany
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 2–3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 750 ml mleka
  • kawałek skórki cytrynowej

Przygotowanie

  1. Sos pomidorowy: cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem, wymieszać. Dusić 10 min.
  2. Farsz mięsny: marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać, wraz z marchewką poddusić na maśle. Dodać mięso, smażyć 10 min. Wlać wino, zagotować. Dodać pomidory, pietruszkę, liście laurowe i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Wlać bulion, wyjąć liście laurowe, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  3. Farsz szpinakowy: szpinak umyć, blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Odcedzić, dobrze osączyć i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Szpinak wymieszać z ricottą, szałwią, śmietaną, jajkiem, cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
  4. Sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę, lekko podsmażyć (nie rumienić). Cały czas mieszając wlać mleko, dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu, mieszając, aż beszamel zgęstnieje.
  5. Na dno natłuszczonej formy żaroodpornej wlać trochę beszamelu. Ułożyć warstwę płatów lasagne, polać beszamelem, ułożyć warstwę szpinaku i znów płaty lasagne. Polać beszamelem i wyłożyć całość mielonego mięsa. Przykryć płatami lasagne, wlać resztę beszamelu. Na wierzchu ułożyć pozostały szpinak, resztę płatów. Zalać sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Piec 40 min w temp. 200°C.
makaron obiad kolacja szpinak lasagne włochy sos beszamelowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze