Lane kluseczki na mleku migdałowym

Jeśli nie lubisz lub nie tolerujesz krowiego mleka, możesz sięgnąć po inne, na przykład roślinne. Wypróbuj zupę mleczną z kluseczkami lanymi.

Dodany przez: mojegotowanie

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 l mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • gruszka
  • garstka suszonych daktyli
  • płatki migdałowe
  • płynny miód

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy mleko, zostawiając 1–2 łyżki.
  2. Jajka, mąkę, odlane mleko i szczyptę soli ucieramy na gładką masę.
  3. Mieszając gotujące się mleko, wlewamy masę, robiąc lane kluseczki.
  4. Rozlewamy do miseczek, do każdej porcji dokładamy plasterki gruszki, daktyle i płatki migdałowe, polewamy miodem.

Wskazówki

Znudziła ci się owsianka, jaglanka i inne pomysły na słodkie, mleczne śniadanie? Sięgnij po smaki z dzieciństwa, ale użyj mleka migdałowego lub innego roślinnego.

sniadanie kluski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze