Kluski lane na mleku migdałowym

Ocena:

4.57 (153)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kluski lane na mleku migdałowym to unowocześniona wersja znanej nam z dzieciństwa słodkiej przekąski. Dzięki dodatkowi suszonych daktyli, płatków migdałowych i plasterków gruszki smakują niesamowicie. Można podawać je zarówno na śniadanie, jak i na popołudniowy deser czy kolację. Ze spokojem mogą się nimi zajadać również osoby nietolerujące laktozy.

Składniki:

  • mleko migdałowe  500 ml

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  90 g

  • sól  1 szczypta

  • gruszki  170 g

  • daktyle  45 g

  • płatki migdałowe  20 g

  • miód  25 g

Kluski lane na mleku migdałowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy jajka, szczyptę soli i dwie łyżki napoju roślinnego. Całość ucieramy na gładką masę.

  • Krok 2:

    Gotowanie klusek: Zagotowujemy pozostałe mleko. Wlewamy ciasto. Po upływie chwili zaczynamy mieszać. Kluski gotujemy przez około 2 minuty.

  • Krok 3:

    Kluski lane na mleku migdałowym: Gruszkę płuczemy, obieramy i usuwamy z niej gniazdo nasienne. Owoc kroimy na plasterki. Gotowe kluski lane przelewamy do miseczek. Do każdej porcji równomiernie dodajemy plasterki gruszki, daktyle i płatki migdałowe. Przed podaniem polewamy miodem.

Porady

  • Po wlaniu ciasta mleko powinno dalej się gotować, najlepiej na średnim ogniu.
  • Konsystencja lanego ciasta powinna być jednolita i lejąca. Zbyt luźna masa może nie uformować się w kluseczki, a z kolei zbyt twarda będzie problematycznie się nakładać i gotować.
  • Lanych klusek nie należy mieszać od razu po wlaniu do mleka. W przeciwnym wypadku nie zdążą się skleić.
  • Gotowe kluski powinny być puszyste i postrzępione.
  • Po ugotowaniu i wystudzeniu kluski można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeżeli przygotujecie je w zbyt dużej porcji, możecie je również zamrozić. W zamrażalce zachowają świeżość przez 2 miesiące.
  • Kluseczki można również przygotować na bazie innych rodzajów napoju roślinnego. Dobrze sprawdzi się zarówno mleko owsiane, jak i kokosowe, sojowe czy ryżowe. Do przygotowania klusek na mleku migdałowym można użyć zarówno gotowego produktu, jak i samodzielnie zrobionego napoju.
  • Wybierając mleko migdałowe należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ono dodatku cukru i zbędnej chemii. Warto sięgać po produkty fortyfikowane wapniem i witaminą D lub B12.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Lane kluski – przepis

Kluseczki lane to fantastyczny dodatek do wielu dań. Można je ugotować na wodzie, mleku krowim lub napoju roślinnym. Przyrządzone w wersji wytrawnej świetnie zastępują klasyczny makaron i ryż. Najczęściej dodaje się je do zupy – rosołu, pomidorowej, jarzynowej, kremu z dynii czy grzybowej. Równie dobrze smakują w gulaszu i daniach inspirowanych kuchnią azjatycką.

Przygotowane na słodko stanowią ciekawą alternatywę dla porannej owsianki czy klasycznych płatków z mlekiem. Przepis na kluski lane na mleku można modyfikować na wiele sposobów. Świetnie komponują się z bakaliami i sezonowymi owocami. Fanom czekoladowych smaków polecamy dodanie do mleka płaskiej łyżki jakościowego kakao. Jesieniom warto skorzystać z sezonu na dynie – ugotowane i pokrojone w kosteczkę warzywa będą ciekawym urozmaiceniem słodkiego śniadania. 

Lane kluski bezglutenowe

Kluski lane na mleku migdałowym można również przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną jej odpowiednikiem pozbawionym glutenu. W tym celu dobrze sprawdzi się mąka jaglana, owsiana, migdałowa czy ryżowa.

Niezależnie od wybranego rodzaju sposób przygotowania klusek nie będzie różnił się od podanego w przepisie. Zamiana mąki może jednak wpłynąć na konsystencję ciasta. Wówczas należy dostosować proporcję tak, by otrzymać jednolitą i płynną masę.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne