Łagodna zalewa do ogórków kabaczków vel cukinii i dyni

Smaczna, delikatna zalewa do warzyw na zimę.

Dodany przez: Aseret

Łagodna zalewa do ogórków kabaczków vel cukinii i dyni

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • woda - 5 szklanek,
  • ocet 10 % - 1/2 szklanki
  • sól - 2 łyżki
  • cukier - 5 łyżek płaskich,
  • dużo kopru
  • czosnek - wg upodobania
  • chrzan - 1/2 korzenia
  • liść laurowy - 2 - 3 szt

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagotować i przestudzić.
  2. Zalewać przestudzoną zalewą zawartość słoików.
  3. Pasteryzować od 3 - 5 minut, od chwili gdy woda zacznie wrzeć.
  4. W związku z tym, że nie bardzo znoszę większą ilość octu w przetworach stosuję taką zalewę już od 21 lat.... ogórki, cukinia czy kabaczek jest delikatny, czuć ze konserwowy, i nawet jeśli zostanie do następnego roku jest pyszny w smaku.
  5. Z taką samą zalewą robię mizerię, i wielowarzywne sałatki na zimę.
dynia ogórki przetwory warzywa cukinia zalewa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze