łącki przekładaniec

pyszne ciasto na święta o niepowtarzalnym smaku

Dodany przez: krytyk223

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 1 szkl.cukru
  • 1 szkl.mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • Ciasto orzechowe:
  • 25 dag orzechów grubo pokrojonych
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szkl.cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 50 dag śliwek suszonych namoczonych w alkoholu
  • polewa kakaowa

Przygotowanie

  1. śliwki pokroić i zalać alkoholem i pozostawić na noc.
  2. Białka ubić na puch następnie dodac żółtka i cukier i nadal ubijać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mięszać drewniana łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec piec około 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  3. :
  4. Białka ubic na sztywno ,dodac cukier i nadal ubijać .Dodac miód i obydwie maki chwilke jeszcze miksować do połączenia masy białkowej z mąkami. Wsypać grubo pokrojone orzechy i wymieszać delikatnie łyżką .Piec na złoty kolor.
  5. żółtka zmiksowac z kilkoma łyżkami mleka i mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrem po czym dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Budyń przestudzic i połączyć ze zmiksowanym miękkim masłem.
  6. Spód biszkopta posmarować połową masy. Na masie rozłożyć osączone śliwki. śliwki przykryć ciastem orzechowym. Dalej reszta masy i druga część biszkopta. Całość polać polewą.
deser ciasto śliwki suszone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy