Kwitnący sernik na spodzie z pełnego ziarna

Lubisz wytrawne wypieki? Wiosenny sernik na spodzie w pełnego ziarna może ci posmakować i świetnie wygląda!

Dodany przez: mojegotowanie

Zdjęcia i stylizacja: Miód Malina Studio

Śniadania

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 2.25 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 35 dag wymieszanych otrąb, płatków zbożowych i pestek
  • ok. 15 dag miękkiego masła
  • 1 kg ricotty + trochę do posmarowania
  • 10 dag startego parmezanu
  • jajko
  • sól, pieprz, cukier
  • szczypta suszonych ziół: tymianku, oregano, bazylii
  • torebka mrożonego groszku
  • zielenina: rukola, rukiew, świeże zioła, koperek, szczypior z dymki
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 czerwone szalotki
  • łyżka oliwy z pomidorów
  • łyżka zwykłej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka na półtwardo
  • kwiatki wiosenne do dekoracji

Przygotowanie

  1. Otręby, płatki i pestki ucieramy blenderem z masłem, przyprawiamy niewielką ilością soli. Masą wylepiamy formę na tartę o śr. 22 cm, wstawiamy do lodówki.
  2. Ricottę ucieramy z parmezanem i jajkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą wymieszanych suszonych ziół. Masę serową wykładamy do formy, wygładzamy, pieczemy ok. 45 min w temp. 180°C.
  3. Groszek blanszujemy ok. 5 min w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, dokładnie osączamy. Zieleninę siekamy, mieszamy z groszkiem.
  4. Osączone pomidory kroimy w paski, szalotki w cienkie plasterki. Oliwę z pomidorów i zwykłą mieszamy z posiekanym czosnkiem i ziołami.
  5. Upieczony i ostudzony sernik smarujemy po wierzchu ricottą, przykrywamy groszkiem i zieleniną, na nich kładziemy pokrojone pomidory, szalotki i jajka; skrapiamy oliwą czosnkową, dekorujemy kwiatkami, podajemy natychmiast.
sernik wytrawny sernik wiosenny sernik sernik z ricotty sernik pełnoziarnisty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy