Kwaśnica na gęsinie mojej babci.

Ocena:

4.49 (175)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Smaczna kwaśnica, polecam.

Składniki:

  • 50 dkg gęsi
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej( koniecznie, zupa będzie miała ładny kolor)
  • 60 dkg kiszonej kapusty
  • 3/4 szklanki kwasu z kapusty
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 7 ziemniaków
  • 2 litry wody
  • posiekana natka z pietruszki.
  • Kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany 18%

Kwaśnica na gęsinie mojej babci. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gęś wymoczyć , zalać wodą, zagotować, dodać przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie.
  • Dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie.
  • Na końcu dodać pokrojoną kiszoną kapustę, oraz sok gotować wszystko 20 min.
  • Cebulę przesmażyć z boczkiem, wlać do zupy.
  • Dodać kleks gęstej śmietany i posypać natką .
  • Doprawić solą i pieprzem i papryką.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne