Kwaśnica

Kwaśnica jest bardzo dobra, zwłaszcza na zimowe dni.

Dodany przez: Ewelina_b

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego np łopatki, szynki, lub schab
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • kilka zieren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Mięso i cebule pokroić w kostkę, przesmażyć. W garnku zagotować ok 3 l wody, dodać ziarekna pieprzu i ziela. Do wywaru dodać mięso i cebulę, gotować chwilę, następnie dodać kapustę i gotować aż wszystko będzie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek. Z mąki i masła zrobić zasmażke dodać do zupy. Na koniec wlać śmietanę, chwilę pogotować.
  2. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
obiad zupa kapusta kiszona kwaśnica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze