Kuskus z ciecierzycą

Ocena:

4.47 (181)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 15 godzin
Gotowanie: 1 godzina
Porcja: 700 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 35 dag kuskusu
  • 20 dag suchej ciecierzycy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • 2 małe cukinie
  • 2 marchewki
  • średnia żółta papryka
  • 25 dag kalafiora (mrożonego)
  • 10 dag przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • 4 łodyżki natki pietruszki
  • laska cynamonu
  • 2 goździki
  • szczypta mielonej papryki
  • łyżka prażonych ziaren sezamu
  • oliwa
  • sól, pieprz

Kuskus z ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc. Osączyć (wodę z moczenia zachować). Posolić, zostawić na 3 godziny.
  • ■ Warzywa umyć. Marchewkę i seler obrać. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystko pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  • ■ Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na cząstki, zrumienić na 2–3 łyżkach oliwy. Włożyć listek laurowy i posiekany czosnek. Smażyć około 10 minut.
  • ■ Dodać ciecierzycę, pokrojone warzywa, różyczki kalafiora i cukinie ze skórką pokrojone w półplasterki. Po 10–15 min dodać przecier pomidorowy i kilka łyżek wody z moczenia ciecierzycy. Gotować ok. 30 min, przyprawić papryką, solą i pieprzem.
  • ■ Laskę cynamonu i goździki owiniąć w gazę. Kuskus wymieszać z oliwą, włożyć gałązki natki i paczuszkę z przyprawami.
  • ■ Kuskus gotować 15–20 minut na parze lub zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Wyjmować za pomocą dwóch widelców, ułożyć na talerzu. Na środku położyć warzywa. Posypać siekaną natką i uprażonymi ziarnami sezamu
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne