Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 15 godzin
Gotowanie: 1 godzina
Porcja: 700 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
35 dag kuskusu
20 dag suchej ciecierzycy
cebula
ząbek czosnku
łodyga selera naciowego
2 małe cukinie
2 marchewki
średnia żółta papryka
25 dag kalafiora (mrożonego)
10 dag przecieru pomidorowego
listek laurowy
4 łodyżki natki pietruszki
laska cynamonu
2 goździki
szczypta mielonej papryki
łyżka prażonych ziaren sezamu
oliwa
sól, pieprz
Kuskus z ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na noc. Osączyć (wodę z moczenia zachować). Posolić, zostawić na 3 godziny.
■ Warzywa umyć. Marchewkę i seler obrać. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystko pokroić na kawałki podobnej wielkości.
■ Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić na cząstki, zrumienić na 2–3 łyżkach oliwy. Włożyć listek laurowy i posiekany czosnek. Smażyć około 10 minut.
■ Dodać ciecierzycę, pokrojone warzywa, różyczki kalafiora i cukinie ze skórką pokrojone w półplasterki. Po 10–15 min dodać przecier pomidorowy i kilka łyżek wody z moczenia ciecierzycy. Gotować ok. 30 min, przyprawić papryką, solą i pieprzem.
■ Laskę cynamonu i goździki owiniąć w gazę. Kuskus wymieszać z oliwą, włożyć gałązki natki i paczuszkę z przyprawami.
■ Kuskus gotować 15–20 minut na parze lub zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Wyjmować za pomocą dwóch widelców, ułożyć na talerzu. Na środku położyć warzywa. Posypać siekaną natką i uprażonymi ziarnami sezamu