Kuskus z bakaliami

Ocena:

4.5 (187)

  • 20 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 20 minut
Porcja: 410 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 30 dag kuskusu
  • po 10 dag rodzynek, suszonych śliwek i moreli
  • masło i tarta bułka do formy
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Kuskus z bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko zagotować z 2 szklankami wody i 2 łyżkami cukru. Kuskus wsypać do dużej miski, zalać gorącym słodkim mlekiem. Przykryć i odstawić na 30 min, aż kuskus całkowicie wchłonie płyn.
  • Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć. Wymieszać z pokrojonymi na kawałki śliwkami i morelami. Owoce dodać do kuskusu,
  • wymieszać, przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  • Masę wyrównać. Żółtko zmiksować z 2 łyżkami śmietany i resztą cukru, polać danie. Zapiekać 20 min w temp. 180˚C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne