Kurze udka w panierce

Smażone udka obtoczone w płatkach kukurydzianych.

Dodany przez: gabaska

Kurze udka w panierce

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
410 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 8 udek kurczaka
  • 15 dag mąki
  • 100 ml mleka
  • po 1/2 szklanki płatków kukurydzianych i bułki tartej
  • 3 jajka
  • łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Udka oprószyć solą, pieprzem, papryką i curry. Przykryć i odstawić na noc.
  2. Mąkę, mleko i jajka zmiksować na dosyć gęste ciasto. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry.
  3. Płatki kukurydziane rozkruszyć w torebce foliowej i wymieszać z bułką tartą (w proporcjach 1:1).
  4. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Udka zanurzać w cieście, obtaczać w panierce i smażyć na złoty kolor, ok. 15 minut.
  5. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z surówką z kapusty i pikantnym sosem pomidorowym.
mięso obiad curry platki kukurydziane kurze udka udka w panierce
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze