Kurczak zapiekany z warzywami

Bardzo łatwy do przyrządzenia kurczak o łagodnym smaku. Idealny na obiad dla dzieci.

Dodany przez: Thermuthis

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 6 bioderek z kurczaka (w zależności od potrzeb)
  • włoszczyzna mrożona krojona w paseczki
  • kukurydza mrożona (nie koniecznie)
  • 2-3 cebule
  • olej
  • Vegeta

Przygotowanie

  1. Bioderka umyć i natrzeć Vegetą.
  2. Obsmażyć z dwóch stron na patelni, zrumienić skórkę.
  3. Bioderka układać płasko w naczyniu do zapiekania.
  4. Na oleju po smażonym kurczaku usmażyć włoszczyznę ( można wrzucić zamrożoną lub świeżą, pokrojoną w paski) z kukurydzą.
  5. Oddzielnie usmażyć cebulę, następnie wymieszać ją w garnku z wcześniej obsmażoną włoszczyzną
  6. Kawałki kurczaka przykryć warzywami i zapiekać w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu około godziny.
  7. Jeśli warzywa na wierzchu zaczynają się zbytnio rumienić - przykryć folią aluminiową.
  8. Podawać z ryżem i surówką.
  9. Pyszny, lekko słodki kurczak dla dzieci i nie tylko!
kurczak mięso warzywa obiad dla dzieci dzieci pieczony bioderka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze