Kurczak z szałwią

Ocena:

4.53 (177)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Gotowanie: 15 minut
Porcja:330 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • duży kurczak (ok. 1,8 kg)
  • 15 listków szałwii
  • Przyprawa do kurczaka PRYMAT
  • 4–5 ząbków czosnku
  • łyżka oliwy do nasmarowania kurczaka
  • 4 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 l rosołu lub bulionu drobiowego

Kurczak z szałwią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka umyć. Skórę delikatnie oddzielić od mięsa, wsunąć pod spód po 2–3 listki szałwii z każdej strony. Kurczaka natrzeć dokładnie Przyprawą do kurczaka PRYMAT. Włożyć do lodówki na godzinę. Czosnek obrać, posiekać i włożyć z pozostałą szałwią do środka kurczaka. Tuszkę posmarować oliwą, ułożyć w brytfannie do pieczenia. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki cebule oraz liście laurowe, podlać bulionem.
  • Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 200˚C, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.
  • Podawać z gotowanymi warzywami i ryżem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne