Kurczak z nadzieniem mojej mamy

Bardzo smaczny kurczak mojej mamy.

Dodany przez: Anullka

Kurczak z nadzieniem mojej mamy

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
  • 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 kajzerka sucha(duża)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżka masła
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć ,osuszyć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą,oraz ulubioną przyprawą do drobiu.odstawić w zimne miejsce na 40 min.
  2. Do mięsa mielonego,dodać zmieloną wątróbkę.
  3. Namoczoną,zmieloną razem z natką i koperkiem kajzerkę.
  4. Wbić jajka,dodać sól,pieprz ziołowy lub wg uznania,cukier, bułkę tartą masło.
  5. Wyrobić farsz,napchać kurczaka,zszyć igłą z nitką,szyjkę wykroić,uważać żeby została skórka z szyjki,nadziać skórkę farszem(jeżeli jest porwana najpierw ją zszyć)
  6. Jeśli zostanie farszu ,uformować klopsy.
  7. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym.posmarowanym olejem, lub masłem,obok układamy klopsy z nadzienia.Klopsiki wyjmujemy wcześniej niż kurczaka,pieczemy aż się lekko ze złocą.W czasie pieczenia kurczaka,polewamy go lekko sosem, który puści kurczak(na ostatnim zdjęciu kurczak był pieczony w rękawie) zachęcam do pieczenia w rękawie,mięso jest soczyste.
  8. Piec w 180ºC około 1,5 godz w zależności od piekarnika.
  9. Smacznego.
kurczak obiad drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze