Kurczak z farszem żurawinowym

Ocena:

4.51 (195)

  • 30 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina 15 minut Porcja: 270 kcal Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 40 dag żurawin
  • 2 cebule
  • 10 dag obranych migdałów
  • 10 dag pszennego chleba
  • listek laurowy
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • szklanka wytrawnego
  • białego wina
  • szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz

Kurczak z farszem żurawinowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Kurczaka umyć
  • osuszyć
  • natrzeć solą i pieprzem. Chleb pokroić w małą kostkę. Żurawiny przebrać
  • wymieszać z chlebem oraz migdałami
  • przyprawić.
  • ■ Farszem napełnić kurczaka
  • otwór zszyć nicią kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
  • ■ Cebule obrać
  • pokroić na plasterki. Kurczaka ułożyć piersią do dołu w brytfannie
  • dodać liść laurowy i posypać cebulą. Piec godzinę i 15 minut w temp. 200°C
  • podlewając bulionem. W połowie pieczenia odwrócić.
  • ■ Kurczaka wyjąć. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito
  • wlać do rondelka. Wlać wino i śmietanę
  • podgrzewać
  • aż połowa odparuje. Przyprawić. Kurczaka podawać z sosem i pomarańczami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne