Kurczak z Bakłażanem

Jest ostro !! Nie powiem że nie ,ale jest równiez smacznie :)

Dodany przez: evita0007

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (średnia)
  • 1 mały bakłazan
  • 1/2 papryka czerwona
  • 1/2 papryka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cm laski imbir świeży
  • 1 łyzka stołowa curry
  • sól do smaku (ok 1/2 łyzeczki)
  • pieprz kolorowy (wg uznania)
  • 3 łyżki olej do smazenia dobry
  • Na marynatę piersi :
  • 2 duże łyżki sos chili czosnkowy
  • 2 łyżeczki do herbaty sos chili z imbirem
  • 2 łyżki sos sojowy-ciemny
  • jak o czym ś zapomniałam to nie szkodzi widać na foci ^^

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Następnie kroimy w paski lub w kostkę jak kto lubi. Wrzucamy do miski lub do innego naczynia i dokładamy do niego 2 duże łyżki sosu chili czosnkowego
  2. 2 łyżeczki do herbaty sosu chili z imbirem
  3. 2 łyżki sosu sojowego-ciemnego-mieszamy i wkładamy do lodówki na conajmniej 1h.
  4. W tym czasie myjemy warzywa,czosnek i imbir obieramy. Wszystkie przygotowane warzywa kroimy w słupki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i dodajemy pocięte warzywa.Delikatnie solimy i pieprzymy-mieszamy,przykrywamy pokrywą i dusimy około 10 minut.Odkrywamy i podsmażamy chwilkę do wyparowania wody jaka nam powstała.Tak przygotowane warzywa wykładamy do innego naczynia.Na tym samym oleju dodajemy kurczaka wraz z marynatą jaka sie zrobiła dodajemy curry i smażymy bez przykrycia z kazdej strony mieszając około paru minut,bo pierś szybko sie smaży. I gotowe.
  5. Na talerz wykładamy wcześniej uduszone warzywa na nie wykładamy kurczaka i podajemy.
  6. Np. z ryżem i dowolną surówką....
kurczak mięso bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze