Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Ocena:

3.81 (484)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Zupa tajska to rozgrzewająca propozycja obiadowa, która zachwyca bogactwem składników. Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym często doprawiana jest sokiem z limonki, ostrą pastą curry lub na bazie ostrych papryczek. Zupa tajska często podawana jest z ryżem albo makaronem ryżowym. Zupa tajska z kurczakiem to także okazja do wykorzystania posiekanej kolendry. Pyszna zupa tajska to okazja do poznania nowych, orientalnych smaków. 

Składniki:

  • woda  800 ml

  • filet z kurczaka  300 g

  • mleko kokosowe  200 ml

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • marchewka  150 g

  • szczypiorek  1 pęczek

  • papryka chili  2 szt.

  • kurkuma  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • sos sojowy  1 łyżka stołowa

  • olej  2 łyżki stołowe

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • kolendra  1 łyżka stołowa

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zupa tajska – przepis:
    Na początku kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki. Następnie cebulę i czosnek siekamy. Potem ostre papryczki kroimy w drobniutkie paseczki. tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Do garnka dorzucamy cebulkę dymkę, czosnek i pikantne papryczki. Wszystkie składniki przez chwilę razem smażymy uważając, by czosnek się nie przypalił!

    cebula-krojenie-iStock (1)
  • Krok 2:

    Następnie dodajemy mięso z kurczaka, chwilę podsmażamy i zalewamy około 800 ml wody. Następnie dodajemy sól, pieprz, kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew. Całość gotujemy razem około minutę mieszając od czasu do czasu.

    czosnek-zabki-fot.iStock-min
  • Krok 3:

    Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe. Zupa tajska powinna zostać doprawiona do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przyprawiamy do smaku i gotujemy razem przez około 5-7 minut. Przed podaniem zupa tajska powinna być posypana posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

    szczypiorek-iStock (1)

Porady

Zupa tajska może przybrać różne formy i można przyrządzić ją z różnych składników. Wspólną cechą tego typu dań jest dodatek mleka kokosowego. Często zupa tajska zawiera też pastę curry, imbir i czosnek. Jest w niej zwykle sporo warzyw i mięsnych bądź rybnych kąsków. Pysznie smakuje też z owocami morza, na przykład krewetkami. Zupa tajska powinna być bardzo aromatyczna, intensywna w smaku, gęsta od dodatków i przyjemnie rozgrzewająca oraz rozbudzająca.

Jak zrobić zupę tajską?

Zupa tajska to przykład idealnego rozłożenia czterech smaków: ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. Ostrość uzyskiwana jest przez dodanie ostrych past curry, imbiru, świeżo zmielonego pieprzu i papryczek chilli. Słodkość najczęściej pochodzi od zastosowanych warzyw lub uprażonych orzechów np.: ziemnych lub nerkowca. Na przykład od marchewek, groszku zielonego i kukurydzy. Słony smak można z powodzeniem uzyskać od sosu sojowego, suszonych ryb, podsmażonych owoców morza albo kurczaka. Zupa tajska dopełniona zostaje kwaśnym smakiem, który zaczerpnięty zostaje z octu ryżowego, soku z cytryny, soku z limonki albo z warzyw w marynacie.

 

Jedną ze słynnych zup tajskich jest pyszna tom yum kung - wypróbuj przepis

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne