Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest masłowa fasola i pomidorki z dodatkiem czosnkowo-cytrynowego kremu.
Składniki:
1/2 cytryny
2 całe ząbki czosnku
szklanka białego wytrawnego wina
4 uda kurczaka
sól
świeżo mielony pieprz
25 dag pomidorków koktajlowych
2 puszki (po 40 dag) dużej białej fasoli
1/2 pęczka natki pietruszki
Kurczak pieczony z białą fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Cytrynę szorujemy, kroimy w cząstki i razem z nieobranymi, lekko zgniecionymi ząbkami czosnku rozsypujemy na dnie naczynia do pieczenia. Wlewamy wino i układamy na tym uda kurczaka. Oprósza-my solą i pieprzem. Pieczemy przez 45 min, dodajemy pomidorki koktajlowe. Pieczemy przez kolejne 10 min, aż kurczak się zezłoci. Mięso wyjmujemy z brytfanny i odkładamy, przykrywając folią aluminiową. Upieczony czosnek wyciskamy ze skórki, a z cytryn obieramy skórkę i rozgniatamy razem z czosnkiem na krem, wkładamy do pomidorków. Dodajemy osączoną z zalewy fasolę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 min, aż fasola i pomidory się podgrzeją. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki, na wierzchu z powrotem układamy kurczaka, podgrzewamy i podajemy.
Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami