Kurczak pieczony z białą fasolą

Ocena:

4.5 (183)

  • 12 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest masłowa fasola i pomidorki z dodatkiem czosnkowo-cytrynowego kremu.

Składniki:

  • 1/2 cytryny
  • 2 całe ząbki czosnku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 uda kurczaka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 puszki (po 40 dag) dużej białej fasoli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Kurczak pieczony z białą fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Cytrynę szorujemy, kroimy w cząstki i razem z nieobranymi, lekko zgniecionymi ząbkami czosnku rozsypujemy na dnie naczynia do pieczenia. Wlewamy wino i układamy na tym uda kurczaka. Oprósza-my solą i pieprzem. Pieczemy przez 45 min, dodajemy pomidorki koktajlowe. Pieczemy przez kolejne 10 min, aż kurczak się zezłoci. Mięso wyjmujemy z brytfanny i odkładamy, przykrywając folią aluminiową. Upieczony czosnek wyciskamy ze skórki, a z cytryn obieramy skórkę i rozgniatamy razem z czosnkiem na krem, wkładamy do pomidorków. Dodajemy osączoną z zalewy fasolę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 min, aż fasola i pomidory się podgrzeją. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki, na wierzchu z powrotem układamy kurczaka, podgrzewamy i podajemy.
  • Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
  • Focaccia z nadzieniem
  • Risotto z owocami morza
  • Stek wołowy z pesto i polentą
  • Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi
  • Pierożki z suszonymi pomidorami

Porady

Zobacz też: Kurczak pieczony z gruszkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne