Kurczak pieczony w warzywach

Przepis na kurczaka pieczonego w warzywach.

Dodany przez: mojegotowanie

Kurczak pieczony w warzywach

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • kurczak ok. 1,75 kg
  • 150 ml oliwy
  • pieprz
  • 1/2 cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska
  • 45 dag małych młodych kartofli
  • bakłażan
  • czerwona papryka
  • fenkuł
  • 8 dużych ząbków czosnku w skórce
  • 2–3pomidory
  • garść czarnych oliwek

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Całego kurczaka nacieramy oliwą i oprószamy pieprzem. Pół cytryny wkładamy do wnętrza kurczaka, razem z dwoma gałązkami tymianku. Kurczaka układamy grzbietem do góry w dużej brytfannie. Pieczemy ok. 30 min. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i oprószamy solą. Odwracamy go piersią do góry i polewamy sosem, który się wytopił. Wokół układamy wyszorowane kartofle i obtaczamy je wytopionym
  2. sosem. Brytfannę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 min. Dodajemy bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2,5 cm, oczyszczoną paprykę pokrojoną w cząstki, fenkuł przekrojony na ćwiartki i ząbki czosnku. Polewamy pozostałą oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pozostały tymianek dodajemy do warzyw. Wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 30 min. Do pieczonego kurczaka dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i oliwki, pieczemy jeszcze 20 min, co jakiś czas polewając wytopionym sosem i obracając warzywa.
kurczak mięso warzywa obiad drób kurczak pieczony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze