Przepis na pieczonego kurczaka, tym razem w warzywach
Składniki:
kurczak (1,50–1,70 kg)
2/3 szklanki oliwy
pieprz
1/2 cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
45 dag małych ziemniaków
cukinia
czerwona papryka
20 dag małych pieczarek
3 szalotki
8 dużych ząbków czosnku
Kurczak pieczony w warzywach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka z wierzchu i od środka natrzeć oliwą, oprószyć pieprzem, do wnętrza włożyć cytrynę i tymianek. Ułożyć kurczaka w dużej brytfannie grzbietem do góry. Piec 30 minut w temp. 190°C. Wyjąć i oprószyć solą.
Odwrócić piersią do góry i polać powstałym sosem. Wokół ułożyć obrane ziemniaki i polać je sosem. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec 30 minut.
Dodać pokrojone: cukinię, paprykę, oczyszczone pieczarki, obrane szalotki i nieobrane ząbki czosnku. Polać resztą oliwy, oprószyć solą i pieprzem. Pozostały tymianek dodać do warzyw.
Piec 40 minut, polewając sosem i obracając warzywa: powinny być miękkie i lekko przypieczone, a kurczak soczysty i rumiany.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!