Kurczak pieczony w warzywach

Ocena:

4.39 (170)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 6 osób
Przepis na pieczonego kurczaka, tym razem w warzywach

Składniki:

  • kurczak (1,50–1,70 kg)
  • 2/3 szklanki oliwy
  • pieprz
  • 1/2 cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • 45 dag małych ziemniaków
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • 20 dag małych pieczarek
  • 3 szalotki
  • 8 dużych ząbków czosnku

Kurczak pieczony w warzywach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka z wierzchu i od środka natrzeć oliwą, oprószyć pieprzem, do wnętrza włożyć cytrynę i tymianek. Ułożyć kurczaka w dużej brytfannie grzbietem do góry. Piec 30 minut w temp. 190°C. Wyjąć i oprószyć solą.
  • Odwrócić piersią do góry i polać powstałym sosem. Wokół ułożyć obrane ziemniaki i polać je sosem. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec 30 minut.
  • Dodać pokrojone: cukinię, paprykę, oczyszczone pieczarki, obrane szalotki i nieobrane ząbki czosnku. Polać resztą oliwy, oprószyć solą i pieprzem. Pozostały tymianek dodać do warzyw.
  • Piec 40 minut, polewając sosem i obracając warzywa: powinny być miękkie i lekko przypieczone, a kurczak soczysty i rumiany.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne