Kurczak nadziewany farszem

Kurczak z farszem-szybko się robi,jest smaczny i kruchy

Dodany przez: aniszal

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • kurczak od 1,5 kg do 2 kg,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • pieprz, sól.
  • Farsz:
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 20 dag drobiowej wątróbki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Wątróbkę zmiksować lub drobno pokroić, dodać mięso mielone, jajko, tartą bułkę, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą i utworzyły jednolitą masę.
  4. Farsz włożyć do wnętrza kurczaka i zaszyć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami tak, by podczas pieczenia farsz nie wydostał się na zewnątrz.
  5. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć kurczaka i piec w temperaturze 200 stopni, od czasu do czasu polewając go sosem powstałym podczas pieczenia.
  6. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na części.
  7. Po upływie pół godziny kurczaka obłożyć ziemniakami i marchewką - całość piec jeszcze około godziny, aż mięso będzie miękkie i rumiane.
kurczak mięso obiad ziemniaki wątróbka farsz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze