pewnie to nic odkrywczego ale co mi tam.. chodzaca pychotka - kurczak faszerowany wątrobką:)
Składniki:
30 dag wątróbki drobiowej drobno posiekanej
odciśnięta mała bułka namoczona wczesniej w mleku
trochę bułki tartej ok. 2 łyżki
jajko
natka pietruszki posiekana
sól, pieprz i majeranek.
no i kurczak
masło
Kurczak faszerowany wątróbką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka przyprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Farsz połączyłam ze soba, nastepnie mało estetycznie łapskiem nadziałam kuraka bardzo dokładnie od strony kupra i szyjki. Zaszyłam kuper oraz koło szyjki zeby nie wypłynał farsz ale zostawiłam mały otwór co by kurczak nie pękł w trakcie pieczenia.
Piekłam w 180 st. ok 1 godz i 45min w przykrytej teflonowej brytfance. Po wsadzeniu do
piekarnika polałam kurczaka roztopionym masłem zeby miał ładna skórke. w trakcie
pieczenia polewałam sosem pare razy. Po wyjęciu poleżał sobie kuprem do gory ,
nastepnie rozciety i podany z farszem, sałatka i pieczonymi ziemniaczkami. Mniamusne ;)
Szkoda ze zdjecia tego nie odzwierciedlaja. W ten sam sposób można zrobić kaczke. Musze kiedyś wypróbowac.