kurczak_faszerowany_watrobka

Kurczak faszerowany wątróbką

Ocena:

4.48 (162)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
pewnie to nic odkrywczego ale co mi tam.. chodzaca pychotka - kurczak faszerowany wątrobką:)

Składniki:

  • 30 dag wątróbki drobiowej drobno posiekanej
  • odciśnięta mała bułka namoczona wczesniej w mleku
  • trochę bułki tartej ok. 2 łyżki
  • jajko
  • natka pietruszki posiekana
  • sól, pieprz i majeranek.
  • no i kurczak
  • masło

Kurczak faszerowany wątróbką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka przyprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Farsz połączyłam ze soba, nastepnie mało estetycznie łapskiem nadziałam kuraka bardzo dokładnie od strony kupra i szyjki. Zaszyłam kuper oraz koło szyjki zeby nie wypłynał farsz ale zostawiłam mały otwór co by kurczak nie pękł w trakcie pieczenia.
  • Piekłam w 180 st. ok 1 godz i 45min w przykrytej teflonowej brytfance. Po wsadzeniu do
  • piekarnika polałam kurczaka roztopionym masłem zeby miał ładna skórke. w trakcie
  • pieczenia polewałam sosem pare razy. Po wyjęciu poleżał sobie kuprem do gory ,
  • nastepnie rozciety i podany z farszem, sałatka i pieczonymi ziemniaczkami. Mniamusne ;)
  • Szkoda ze zdjecia tego nie odzwierciedlaja. W ten sam sposób można zrobić kaczke. Musze kiedyś wypróbowac.

Porady

Zobacz też: Kurczak faszerowany z pistacjami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne