Kurczak faszerowany wątróbką

pewnie to nic odkrywczego ale co mi tam.. chodzaca pychotka - kurczak faszerowany wątrobką:)

Dodany przez: bernika

Kurczak faszerowany wątróbką

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 30 dag wątróbki drobiowej drobno posiekanej
  • odciśnięta mała bułka namoczona wczesniej w mleku
  • trochę bułki tartej ok. 2 łyżki
  • jajko
  • natka pietruszki posiekana
  • sól, pieprz i majeranek.
  • no i kurczak
  • masło

Przygotowanie

  1. Kurczaka przyprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Farsz połączyłam ze soba, nastepnie mało estetycznie łapskiem nadziałam kuraka bardzo dokładnie od strony kupra i szyjki. Zaszyłam kuper oraz koło szyjki zeby nie wypłynał farsz ale zostawiłam mały otwór co by kurczak nie pękł w trakcie pieczenia.
  2. Piekłam w 180 st. ok 1 godz i 45min w przykrytej teflonowej brytfance. Po wsadzeniu do
  3. piekarnika polałam kurczaka roztopionym masłem zeby miał ładna skórke. w trakcie
  4. pieczenia polewałam sosem pare razy. Po wyjęciu poleżał sobie kuprem do gory ,
  5. nastepnie rozciety i podany z farszem, sałatka i pieczonymi ziemniaczkami. Mniamusne ;)
  6. Szkoda ze zdjecia tego nie odzwierciedlaja. W ten sam sposób można zrobić kaczke. Musze kiedyś wypróbowac.
kurczak mięso obiad wątróbka FASZEROWANIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze