Kurczak curry w sosie słodko - kwaśnym

sos jest niebiańsko rewelacyjny, bijący na łeb na szyję sklepowe słoiczki.

Dodany przez: marysias

Kurczak curry w sosie słodko - kwaśnym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

Składniki

  • Na sos:
  • 3 łyżki cukru
  • 3/5 szklanki soku ananasowego
  • 1/2 szklanki ostrego keczupu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 plastry ananasa
  • Na kurczaka curry:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • curry, gałka muszkatołowa, sól, ok 1 cm świeżego imbiru pokrojonego w kostkę, kurkuma, pieprz ziołowy
  • mąka
  • Dodatkowo ryż i natka pietruszki.

Przygotowanie

  1. 1. Do rondla wsypujemy cukier i karmelizujemy (musimy uważać, aby się nie przypalił dlatego robimy to na bardzo małym ogniu). Gdy cukier się rozpuści wlewamy jednym chlustem sok ananasowy (jeżeli powstały zakrzepy z cukru wystarczy chwilę pogotować i się roztopią) i keczup. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do sosu, gotujemy jeszcze ok 2 minut i wyłączamy.
  2. 2. Kroimy warzywa w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy czosnek i papryki. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko razem podduszamy ok 10 minut (co jakiś czas podlewając wodą), a następnie dodajemy do sosu.
  3. 3. Kurczaka kroimy na mniejsze paski i obficie doprawiamy podanymi przyprawami. Najlepiej jest go wstawić do lodówki na całą noc, ale już po 10 minutach delikatnie przejdzie smakiem przypraw. Następnie dokładnie obtaczamy go w mące i smażymy na głębokim oleju (ja wykorzystałam do tego mały rondelek).
  4. 4. Ryż gotujemy z solą do miękkości. Do sosu dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Podajemy wg upodobań.
mięso warzywa obiad sos sos słodko-kwaśny kurczak curry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze