Kurczak amatriciana

Ocena:

4.52 (188)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
Włoski sos do spaghetti inspiracją do dania obiadowego z kurczakiem w roli głównej, czyli kurczak amatriciana. Pyszne mięso, dużo warzyw i mamy pewność, że rodzina będzie zachwalać taki obiad!

Składniki:

  • długie czerwone chili
  • 3 łyżki purée z pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 udek z kurczaka, bez kostek
  • 50 dag młodych kartofli
  • pieprz, sól
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 40 dag dojrzałych pomidorków cherry

Kurczak amatriciana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Z chili usuwamy nasiona i pokrojone wkładamy do małego robota, miksujemy z pomidorowym purée, oliwą i obranym czosnkiem.
  • W dużym, najlepiej żeliwnym naczyniu, które pozwoli, aby kartofle i mięso leżały na jednym poziomie układamy uda kurczaka posmarowane ze wszystkich stron powstałą pastą.
  • Dokładamy kartofle, oprószamy wszystko mielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie mieszamy dłońmi. Dodajemy tymianek i pieczemy przez 30 min.
  • Wrzucamy pokrojony boczek i pieczemy jeszcze 15 min, a następnie pomidory i pieczemy przez kolejnych 15 min, aż pomidory zmiękną; sprawdzamy też, czy kartofle stały się dostatecznie miękkie.
  • Danie wystawiamy prosto na stół w brytfannie. Nabieramy od dna, z wytworzonym sosem
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: Kurczak pieczony z gruszkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne