Kulfi (indyjskie lody)

Przygotowanie: 35 minut Zamrażanie: 6- 8 godzin Porcja: 540 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Kulfi (indyjskie lody)

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
540 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 l tłustego mleka
  • 400 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • szklanka (22 dag) cukru
  • płaska łyżka mączki kukurydzianej
  • po 2 łyżki posiekanych orzechów i migdałów oraz rodzynek
  • 2 łyżki syropu różanego (np. odsączonego z konfitury z płatków róży)
  • DO DEKORACJI:
  • płatki migdałowe
  • owoce jagodowe

Przygotowanie

  1. ■ Mleko wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż mleko się zagotuje, a cukier całkowicie rozpuści.
  2. ■ Mączkę kukurydzianą rozpuścić w niewielkiej ilości mleka skondensowanego. Wlać do mleka z cukrem, mieszając zagotować i ogrzewać na małym ogniu przez 3–4 minuty, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dolać resztę mleka skondensowanego, syrop różany oraz posiekane orzechy, migdały, rodzynki i wymieszać.
  3. ■ Masę wlać do metalowej miski. Zamrażać, aż stwardnieje przy brzegach. Masę ubić mikserem, aż będzie lekka i kremowa. Ponownie mrozić, aż stwardnieje.
  4. ■ Podawać posypane płatkami migdałowymi z dodatkiem owoców.
lody deser dla dzieci jagody migdały indie rodzynkli
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze