kulebiak_z_miesno_kapuscianym_farszem

Kulebiak z mięsno-kapuścianym farszem

Ocena:

4.44 (167)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób

Znalazłam przepis na Galerii Potraw na kulebiaka i zrobilam - to mój pierwszy.

Składniki:

  • - ciasto:
  • 400g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zamrożonego masła
  • 2 łyżki oleju zimnego
  • 1 jajko zimne
  • 1/2 szklanki lodowatej wody
  • 3 łyzki octu winnego
  • - Farsz: .
  • 4-5 łyzek masła
  • 1 cebula
  • drobno pokrojona
  • poszatkowana 1/2 głowki małej kapusty
  • 250g kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2-3 koncentratu pomidorowego
  • łyzka sosu sojowego
  • kawałek papryczki chilli
  • natka pietruszki
  • czosnek niedźwiedzi
  • 1 szklanka ugotowanego ryzu basmati.
  • 500 mielonej wołowiny .
  • do posmarowania zółtko .

Kulebiak z mięsno-kapuścianym farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąke wymieszać niestarannie z masłem i olejem. Jajko lekko ubić widelcem i dodac do masy. Dolac 55ml wody i powyrabiac ciasto. Dodać resztę wody oraz ocet
  • wyrabiać ciasto tak długo az wszystko się wchłonie. Ciasto podzielić na 2 czesci i na posypanym mąka blacie rozwałkowac grube placki. Jeden musi być wiekszy. Zawinąc w folię spozywcza i wsadzic do lodówki na min. 2 godizny
  • mozna nawet na całą noc. Farsz: Masło stopić na patelni
  • dodac cebulę i usmażyć na złoty kolor. Dodac kapustę
  • zwiekszyć temp. i smażyć 15minut. Dodac do niej kapuste kiszoną. Wymieszac. Smażyc 15 minut. Na drugiej patelni przesmażyc mieso mielone. Gdy będzie miekkie
  • dodać kapusty papryczke chilli
  • zmniejszyć temp.i dusic razem chwile
  • Doprawic sosem sojowym
  • pieprzem i sola do smaku. Dodac 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego. Dodac ryż
  • natke pietruszki
  • czosnek niedzwiedzi dusić razem jeszcze przez kilka minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyc bułką. Wyłozyć formę duzym krążkiem łacznie z bokami. Rozłozyć farsz na cieście. Drugim plackiem przykryć farsz i dobrze skleić brzegi. Z pozostałego ciasta mozna wyciać dekoracje. Przykleic je na białku. Posmarować całosć żółtkiem. Piec przez 45 minut na dolnej półce piekarnika
  • az kulebiak będzie zloto-brazowy. Podawać z barszczem. Pyszny i syty.
  • zródlo: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117577522.html
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne