Kulebiak z kapustą i grzybami

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 315 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Kulebiak z kapustą i grzybami

Dania główne

Czas przygotowania:
Kalorie:
315 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • po 4–5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • skórka otarta z cytryny
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • mielony jałowiec
  • łyżka oleju
  • jajko
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby umyć, zalać 2 szklankami wody. Zostawić na noc, rano ugotować do miękkości, ostudzić, pokroić w paski.
  2. Kapustę poszatkować, zalać wywarem z grzybów, dodać liść laurowy, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, goździki i skórkę z cytryny, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, na małym ogniu trzymać 30 min.
  3. Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać grzyby, sól i pieprz. Chwilę smażyć, cały czas mieszając.
  4. Kapustę zestawić z ognia, usunąć przyprawy. Dodać grzyby i cebulę, wymieszać, wsypać jałowiec, sól, pieprz. Odparować. Przestudzić, wymieszać z orzechami i drobno pokrojonymi jajkami.
  5. Ciasto rozmrozić w lodówce. Odkroić grubsze brzegi, na rozwiniętym płacie ułożyć farsz. Brzegi zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Z okrawków powycinać dekoracje i nakleić na cieście. W kulebiaku zrobić kilka dziurek (aby woda z farszu mogła odparować). Umieścić w formie wyłożonej pergaminem. Piec 30 minut w temp. 200°C. Podawać gorący lub zimny.
  6. Inne przepisy na Wigilię
grzyby obiad przekąska kolacja pierogi kapusta kulebiak ciasto francuskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze