Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.52 (143)
Odczarowujemy kukurydzę - to już nie tylko wakacyjna przekąska, jedzona z solą i masłem, ale pełnoprawny posiłek. Kolby zawijamy w plastry boczku i dodajemy smakowe masełko, pycha!
boczek 8 plasterków
masło 250 g
limonka 2 szt.
dymka 3 szt.
kukurydza 8 szt.
sól 5 g
pieprz 3 g
syrop klonowy 15 ml
czosnek 3 ząbki
papryka chili 1 szt.
tymianek 20 g
ziele angielskie 3 g
Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce. Miękkie masło łączymy w misce z rozdrobnionym zielem angielskim, tymiankiem, gałką, czosnkiem, dymką, papryczką, pieprzem, solą, syropem klonowym lub cukrem i mieszamy. 2 łyżki odkładamy, z reszty formujemy wałki i owijamy folią, jak kiełbaski i wstawiamy do lodówki lub na chwilę do zamrażalnika, aby stwardniało.
Kolby kukurydzy obieramy, duże przecinamy w poprzek na pół i gotujemy przez 5 min w osolonym wrzątku (powinny być lekko niedogotowane). Schładzamy i osuszamy. Plastry boczku lekko rozciągamy za pomocą noża, a następnie zawiązujemy wokół środka kukurydzy, chowając pod spód końcówki.
Grill mocno rozgrzewamy, aby węgle były białe. Ruszt umieszczamy wysoko. Przygotowane kolby lekko smarujemy odłożonym masłem smakowym i grillujemy przez 10 min, często obracając, aż kukurydza stanie się delikatnie złocista, a boczek chrupiący. Podajemy z limonką pokrojoną w cząstki, i plasterkami zimnego masła smakowego, jemy gdy masło lekko się rozpuści.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017
Porady
Zobacz też: makaron chow mein z kukurydzą