Kugiel

Jeszcze nie spotkałem się z kimś komu by nie smakowało. Proste, ale troszke czasochłonne.

Dodany przez: radeczek

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 6 głosów)

Składniki

  • 5 kg ziemniaków
  • 1,5 kg żeberek
  • 2 cebule
  • przyprawa do mięs Delikat
  • sól
  • pierzp
  • Vegeta
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Płaty żeberek dzielimy na porcje i obsypujemy obficie przyprawą do mięs. Posypane żeberka wstawiamy do lodówki, najlepiej na pare godzin. Ziemniaki obieramy i ścieramy jak na placki ziemniaczane.( dużym ułatwieniem staje się tu maszynka z możliwością ścierania). Razem z ziemniakami ścieramy również cebule. Starte ziemniaki przyprawiamy solą, pieprzem,Vegetą i majerankiem (sypiemy śmiało, do tej ilości ziemniaków trzeba na prawde dobrze przyprawić), wszystko mieszamy. Brytfannę smarujemy lekko olejem. Do brytfanki wlewamy najpierw troche ziemniaków, potem układamy przyprawione żeberka, i zalewamy resztą ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika (temp.200 stopni) na około2 godziny, ja zazwyczaj wyjmuje po 1godz 50 min. Po około 10 min pieczenia, kiedy kugiel juz przyschnie z góry, smarujemy lekko olejem po całości. Pod koniec pieczenia, możemy lekko zmniejszyć temperaturę do 180-190 stopni.
obiad ziemniaki żeberka kugiel
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze