Zdjęcia: Artur Rogalski wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
4.57 (171)
Kuchnia gruzińska to kolory i smaki - królują w niej warzywa m.in. bakłażan, buraki i kalafior, a także owoce - najbardziej granat. Z warzyw warto przygotować pchali - pożywne przekąski.
kapusta biała 100 g
szpinak 100 g
kalafior 100 g
buraki 100 g
por 100 g
orzechy włoskie 100 g
czosnek 3 ząbki
kolendra 3 gałązki
papryka w proszku 3 g
szafran 2 g
papryka ostra 5 g
sól 5 g
ocet winny 15 ml
granat 1 szt.
Kapustę, kalafior i buraki gotujemy osobno. Buraki obieramy ze skórki. Szpinak podsmażamy, odciskamy na durszlaku z wody.
Przygotowane warzywa (każde osobno) mielemy lub drobno siekamy. Orzechy włoskie także mielemy, dodajemy rozgnieciony, roztarty czosnek, mieloną paprykę, przyprawy i drobno posiekaną natkę kolendry, przyprawiamy solą.
Starannie mieszamy i dodajemy po trochu do zmielonych warzyw, ponownie mieszamy, dodajemy część pestek granatu.
Z masy formujemy dłońmi małe kolorowe kuleczki i wałeczki, robimy dołek i dekorujemy 1–2 pestkami granatu. Przekładamy na półmisek, posypujemy posiekaną kolendrą i pozostałymi pestkami granatu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017