Zdjęcia: Artur Rogalski wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
4.51 (200)
Kuchnia gruzińska nadal jest mało znana w Polsce. A szkoda! Obok chaczapuri z serem, powinniśmy skosztować czirbuli, czyli pomysł na podanie warzyw z rozmąconym, ugotowanym jajkiem. Prosto i pysznie!
pomidor 6 szt.
papryka chili 1 szt.
olej słonecznikowy 50 ml
cebula 1 szt.
orzechy włoskie 125 g
czosnek 1 ząbek
sól 5 g
szafran 2 g
nasiona kolendry 5 g
koperek 3 gałązki
kolendra 3 gałązki
jajka 6 szt.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, hartujemy i zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, miąższ drobno kroimy.
Papryczkę oczyszczamy z nasion, kroimy w krążki, zalewamy olejem słonecznikowym i odstawiamy na 20 min.
Obraną cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, zalewamy olejem z papryką i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy pomidory, orzechy włoskie, roztarty czosnek i szklankę wody. Solimy, dusimy na małym ogniu przez 8 min.
Zdejmujemy z ognia, do duszonych warzyw dodajemy szafran, kolendrę, drobno posiekaną natkę i koperek, delikatnie mieszamy.
Do dużego rondla wlewamy 2 l wody, doprowadzamy ją do wrzenia, wbijamy po jednym jajku i tak mieszamy łyżką cedzakową, żeby wokół jajka tworzył się lejek z gotującej się wody.
Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.
Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.