KTAPÓDI KRASSÁTO – ośmiornice w winie

Przygotowanie: 75 minut Porcja: 380 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

KTAPÓDI KRASSÁTO – ośmiornice w winie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 80 dag ośmiornic
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 75 ml białego wina
  • sól
  • 3–4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ośmiornice opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Podsmażyć na połowie rozgrzanej oliwy. Zalać bulionem i winem. Posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż płyn odparuje. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest już miękkie.
  2. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i miętę opłukać, osuszyć i drobno posiekać, wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny, resztą oliwy oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodać do ośmiornic, wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Podawać z chlebem pitą.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
owoce morza ryby wino czosnek przekąska ośmiornice w winie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze