kruszon

Ciasto to dobre jest o każdej porze roku.

Dodany przez: anetas

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 5 jaj
  • 4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • owoce (truskawki, czereśnie, agrest, śliwki)

Przygotowanie

  1. Piane ubijamy z białek z bięciu jaj, kiedy piana będzie już sztywna
  2. dodajwmy do niej szklanke cukru i ubijamy jeszcze chwile.
  3. Z żółtek, cukru, mąki, proszku do pieczenia i margaryny wyrabiamy
  4. ciasto.
  5. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy 2 łżki kakao i
  6. wyrabiamy. Na blachę wykładamy jasne ciasto na nie układamy owoce,
  7. następnie ciemne ciasto na któr idzie piana a na piane kruszymy
  8. pozostałe ciasto jasne.
  9. Wszystkie warstwy ciasta możemy pokruszyć na blache nie tżeba go
  10. rozwałkowywać.
  11. Ciasto pieczemy 45 minut w temperatuże 180 stopni. Po upieczeniu możemy
  12. je jeszcze pozostawić w piekarniku żeby doszło
deser truskawki kruche masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze