Krupnik z grzybami i kurczakiem

Ocena:

4.52 (155)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ten krupnik został podkręcony dodatkiem grzybów, zakochacie się!

Składniki:

  • udka z kurczaka  2 szt.

  • suszone grzyby  3 szt.

  • kasza jęczmienna  5 łyżek stołowych

  • por  1 szt.

  • seler  0.25 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • ziemniaki  5 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • sól  6 g

  • ziele angielskie  2 szt.

  • pieprz  2 szt.

  • liść laurowy  1 szt.

Krupnik z grzybami i kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Grzyby: zalewamy na noc ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zostawiamy pod przykryciem.

  • Krok 2:

    Wywar: udka zalewamy w garnku wodą (tak, by były tylko przykryte). Gotujemy na małym ogniu do miękkości, zbierając szumowiny. 

  • Krok 3:

    Gotowanie zupy: udka wyjmujemy, a do gotującego się wywaru wrzucamy listek i ziarenka przypraw, pokrojone w paski grzyby (razem z wodą z moczenia) oraz włoszczyznę. Po ok. 5 min wkładamy też obrane i pokrojone w kostkę kartofle. Dolewamy więcej wody, aby składniki swobodnie pływały. Przykrywamy, zagotowujemy.

  • Krok 4:

    Krupnik z grzybami i kurczakiem: na wrzącą zupę sypiemy kaszę, mieszamy i gotujemy do miękkości. Obieramy mięso z udek, wkładamy z powrotem do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ew. przyprawą do zup.

Porady

Zobacz też: Lazania grzybowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne