Jesienny krupnik

Ocena:

4.46 (184)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kolorowy, zdrowy i pyszny - taki jest nasz jesienny krupnik.

Składniki:

  • udka z kurczaka  2 szt.

  • suszone grzyby  4 szt.

  • kasza pęczak  90 g

  • masło klarowane  15 g

  • włoszczyzna  1 pęczek

  • ziemniaki  4 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • ziele angielskie  3 szt.

Jesienny krupnik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Grzyby: zalewamy na 1 godz. szklanką wody. Gotujemy do miękkości.

  • Krok 2:

    Kartofle: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

  • Krok 3:

    Udka: obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor w garnku z grubym dnem. Wlewamy ok. 1 i 1/2 l gorącej wody. Powoli doprowadzamy ją do wrzenia, zbierając w trakcie szumowiny. Kiedy mięso będzie tak miękkie, że zacznie odchodzić od kości, wyjmujemy je ostrożnie na talerz.

  • Krok 4:

    Zupa: do wywaru drobiowego wkładamy listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę i kartofle, a następnie kaszę.  Wlewamy wodę z gotowania grzybów i dorzucamy grzyby pokrojone w paski. Gotujemy przez 10 min.

  • Krok 5:

    Podanie: z ugotowanych udek zdejmujemy skórę. Mięso rozdzielamy palcami i wkładamy do zupy. Przyprawiamy krupnik do smaku solą, pieprzem i maggi. Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Krupnik będzie świetnie smakował z dodatkiem zarówno świeżych, jak i suszonych grzybów.
  • Aby zupa była bardziej aromatyczna, wart dodać do niej posiekany koperek.
  • Kaszę warto wcześniej wypłukać, aby zupa nie była mętna.

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne