Krupnik polski

Typowo polska zupa..z kaszą, warzywami i ziemniakami - na żeberku lub kościach.

Dodany przez: Aseret

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

Składniki

  • żeberka - 40 dag
  • lub:
  • kości od schabu - 50 dag
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ziele angielskie - 2 - 4 ziarna
  • liść laurowy - 1 szt
  • kasza jęczmienna - 2/3 szklanki
  • ziemniaki - 4 duże szt
  • masło - 1 łyżka
  • cebula - 1 mała
  • sól
  • koperek posiekany - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę oczyścić, umyć, wraz z podzielonymi na porcje żeberkami lub kośćmi i przyprawami włożyć do garnka, zalać 6 szklankami wody, osolić i gotować 30 minut.
  2. Wywar przecedzić, por odrzucić, resztę włoszczyzny pokroić w kostkę.
  3. Wywar zagotować, wsypać kaszę i gotować ok. 30 minut, aż kasza będzie miękka.
  4. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki, dodać do zupy na 15 minut przed końcem gotowania.
  5. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle , dołożyć do zupy wraz z włoszczyzną.
  6. Przed podaniem zupę posypać zieleniną.
  7. window.onload=window.print();
obiad zupa kasza danie krupnik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze