Krupnik - pyszna zupa
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 1 godzina 40 minut
Porcja: 135 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
4 suszone grzyby
25 dag wołowiny (szponder, łata)
po 5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
liść laurowy
pęczek włoszczyzny
cebula
15 dag kaszy jęczmiennej perłowej
łyżka masła
5 ziemniaków
2 łyżki natki pietruszki
sól
Krupnik na wołowinie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Krupnik, aromatyczna zupa z tradycjami. Krupnik to zdrowa i pożywna zupa, polecamy!
Grzyby opłukać. Mięso zalać 8 szklankami wody, lekko posolić, dodać grzyby, pieprz, ziele, liść laurowy i gotować ok. 30 minut.
Włoszczyznę i cebulę obrać. Cebulę opiec nad ogniem. Warzywa dodać do wywaru i gotować 30 minut.
Mięso wyjąć, pokroić w kostkę. Wywar przecedzić. Jarzyny i grzyby pokroić w cienkie paseczki. Odlać 2 szklanki wywaru, wsypać kaszę i gotować ok. 25 min. Gdy kasza będzie miękka, dodać masło i wymieszać.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować na pozostałym wywarze 20 minut. Dodać kaszę, pokrojone mięso jarzyny i grzyby. Przyprawić solą. Krupnik podawać posypany natką pietruszki.
Krupnik gotowy, smacznego!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!