Krupnik na wołowinie

Ocena:

4.47 (148)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Krupnik - pyszna zupa
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 1 godzina 40 minut
Porcja: 135 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 4 suszone grzyby
  • 25 dag wołowiny (szponder, łata)
  • po 5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 15 dag kaszy jęczmiennej perłowej
  • łyżka masła
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól

Krupnik na wołowinie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krupnik, aromatyczna zupa z tradycjami. Krupnik to zdrowa i pożywna zupa, polecamy!
  • Grzyby opłukać. Mięso zalać 8 szklankami wody, lekko posolić, dodać grzyby, pieprz, ziele, liść laurowy i gotować ok. 30 minut.
  • Włoszczyznę i cebulę obrać. Cebulę opiec nad ogniem. Warzywa dodać do wywaru i gotować 30 minut.
  • Mięso wyjąć, pokroić w kostkę. Wywar przecedzić. Jarzyny i grzyby pokroić w cienkie paseczki. Odlać 2 szklanki wywaru, wsypać kaszę i gotować ok. 25 min. Gdy kasza będzie miękka, dodać masło i wymieszać.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować na pozostałym wywarze 20 minut. Dodać kaszę, pokrojone mięso jarzyny i grzyby. Przyprawić solą. Krupnik podawać posypany natką pietruszki.
  • Krupnik gotowy, smacznego!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne