Krupnik na rosole

Krupnik na rosole to wspaniały sposób na wykorzystanie rosołu ugotowanego poprzedniego dnia. Zupa nic na tym nie traci, wręcz przeciwnie – będzie pięknie pachnieć i pysznie smakować. Krupnik na rosole to jedna z tych zup, które uważane są w polskiej kuchni za wyjątkowo pożywne. Zawdzięcza to dodatkowi kaszy – nasz przygotowujemy na bazie pęczaku. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik na rosole!

Zupykrupnik

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 160 głosów)

Kroki wykonania:

  • krupnik-na-rosole1.Rosół podgrzewamy, warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się rosołu. Kaszę płuczemy i dodajemy, wrzucamy grzybki, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
  • krupnik-na-rosole12.Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w drobniutką kostkę i gotujemy do miękkości. Posypujemy natką pietruszki, koperkiem i podajemy.

Porady

W przepisie na krupnik na rosole wykorzystujemy:

  • rosół - może być w wersji wegetariańskiej
  • kaszę pęczak - można zastąpić jęczmienną
  • grzyby - świeże lub mrożone
  • ziemniaki - odpowiedniego typu, który nie będzie się rozpadał

Notka redakcyjna

Krupnik na rosole – przepis

Zupa krupnik na rosole to klasyka polskiej kuchni. Podstawą dobrego krupniku jest pyszny rosół. Ważne, żeby gotować go długo na małym ogniu, dzięki czemu mięso i warzywa uwolnią cały swój smak. Krupnik na rosole może być przygotowany na różnych rodzajach kasz, a nawet zawierać dodatek ryżu. Do jego przygotowania wykorzystajmy kaszę pęczak lub na przykład kaszę jęczmienną. Nazwa tej zupy pochodzi właśnie od krup, czyli kaszy zbitej w większe kawałki. Krupnik na rosole często jedzony jest podczas problemów żołądkowych.

Przepis na krupnik na rosole zakłada przygotowanie go na bulionie mięsnym, ale możemy też użyć wywaru wegetariańskiego.

Jak zrobić krupnik na rosole?

Ugotowanie krupniku na rosole nie jest wcale trudne. Trzeba jednak pamiętać, aby kaszę dobrze wypłukać przed dodaniem jej do zupy. W przeciwnym razie krupnik na rosole będzie mętny i gęstszy. Do ugotowania tej zupy warto użyć szybkowaru. To szczególnie dobra opcja dla osób, które gotują dużo zup i dań jednogarnkowych, typu gulasze. Szybkowar umożliwi wam ugotowanie zupy dwa razy szybciej! Tak przygotowany krupnik na rosole będzie jeszcze pyszniejszy niż ze zwykłego garnka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy