Krupnik antenata – nalewka miodowa .

Co roku robię taką nalewkę na Święta

Dodany przez:

Krupnik antenata – nalewka miodowa .

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1/2 litra spirytusu
  • 1 szklanka miodu
  • Kawałek kory cynamonu
  • 6 goździków
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • ½ laski wanilii
  • Kawałek suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Przyprawy zalać wodą i gotować na małym gazie , aż pozostanie 1/3 szklanki płynu . Podgrzać miód . Do gorącego wlać spirytus i wodę z przyprawami . Zlać do butelki z szeroką szyjką . Zostawić na 48 godzin . Przecedzić . Przelać do karafki i pozostawić na 2 tygodnie by się przegryzła .
  2. A po 2 tygodniach można już próbować .
wigilia miód napoje nalewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze