Krupnik

Prosta i smaczna zupa.

Dodany przez: ewa zychewicz

Krupnik

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Kości wieprzowe lub drobiowe
  • 60 dkg ziemniaków
  • 20 dkg kaszy jęczmiennej
  • 2 -3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • zielone ( natka, seler, por )
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Przygotowanie

  1. Kości myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu wywar. Kaszę kilkakrotnie płuczemy, dodajemy do wywaru. Gotujemy około 10 minut i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i zielone. Po około 10 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku, gotową zupę wlewamy do miseczek i posypujemy zieloną natką pietruszki.
przyprawy obiad zupa ziemniaki kasza jęcznienna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze