U Szwejka poleca pyszny deser: kruchy placek z pomarańczą
Składniki:
Składniki na 1-ą formę ciasta 26 cm
Mąka 300 gr.
Cukier puder 150 gr.
Masło 250 gr.
Żółtko jaja 3 szt.
marmolada pomarańczowa
Pomarańcza 6 szt.
Masło 40 gr.
Cukier 150 gr.
Kruchy placek z pomarańczą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z mąki ,cukru ,masła i żółtek zagniatamy jednolite ciasto , formujemy kulkę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Obrane owoce kroimy w kostkę i prażymy na maśle z dodatkiem cukru do otrzymania marmolady.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placek i układamy w formie do ciasta tak aby po zewnętrznej stronie powstał kołnierz .
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni aż nabierze złocistego koloru. Po ostygnięciu nakładamy wcześniej przygotowaną marmoladę, kruchy placek możemy serwować z bitą śmietaną