Kruchy placek z mirabelkami i kruszonką

Kruche ciasto i słodko-kwaśne letnie owoce - wypróbuj ten pyszny przepis na placek ze śliwkami. Tym razem wykorzystujemy mirabelki. Kruszonka obowiązkowa!

Dodany przez: mojegotowanie

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • na placek:
  • 25 dag mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 6 dag miękkiego masła
  • 15–20 dag śmietany 22 proc.
  • 1 i 1/2 szklanki wypestkowanych mirabelek
  • na kruszonkę:
  • po 2 łyżki masła i cukru
  • 3 łyżki mąki
  • skórka otarta z cytryny
  • do posypania:
  • cukier puder
  • 5 dag płatków migdałowych uprażonych

Przygotowanie

  1. Mieszamy w misce suche składniki, wcieramy w nie masło, następnie dodajemy tyle śmietany, żeby zagnieść zwarte ciasto. Przykrywamy je i wkładamy do lodówki na 1 godz.
  2. Okrągłą blaszkę do tarty (o śr. 25 cm) smarujemy masłem i wylepiamy cienko ciastem (trochę zostawiamy do przykrycia), na którym układamy owoce – najlepiej przeciętą stroną do góry. Przykrywamy kawałkami odłożonego ciasta i posypujemy kruszonką: składniki na nią ucieramy po prostu na piasek.
  3. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, pieczemy aż nabierze złotego koloru. Posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
  4. Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
deser ciasto śliwki Ciasto ze sliwkami mirabelki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze