Idealne do porannej kawy jak i popołudniowej herbaty...
Składniki:
2,5szkl. mąki
5 łyżek cukru
pół kostki miękkiej margaryny
jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
małe opakowanie cukru waniliowego (16g)
Ponadto:
marmolada,
tłuszcz do wysmarowania formy
cukier puder do dekoracji
Kruchutkie rogaliki ;) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypywać stolnicę mąką i rozwałkowywać porcje ciasta na placek o grubości ok 0,5 cm. Placek pokroić na równej wielkości trójkąty. Na trójkącie rozsmarować marmoladę, zwijać i formować rogaliki.
Rogaliki wstawić na przygotowanej wcześniej blasze do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut.
Upieczone i wystudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego ;)