Kruche z owocami i pianką

Ocena:

4.51 (179)

  • 50 min.
  • dla 8 osób

Bardzo kruche owocowe ciasto, w sam raz na niedzielne popołudnie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 2 jaja + 1 białko
  • 200g cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 0,5 kg sezonowych owoców

Kruche z owocami i pianką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę posiekać z masłem na wiórki, dodać cukier (odłozyć 2 łyżki), żółtka, szybko zagnieść. Ciasto powinno mieć konsystencję grubej kruszonki.
  • 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki, lekko przygnieść ręką.
  • Owoce umyć, większe pokroić w kawałki.
  • Z białek ubić sztywną pianę, dodając łyżkę cukru i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na ciasto, na panę poukładać owoce, posypać cukrem i resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 200 st. przez około 40 minut.
  • Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
  • (Na zdjeciu wersja truskawkowa z rabarbarem)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne