Kruche ciasto z orzechami

Ocena:

4.51 (188)

  • 60 min.
Pyszne,słodkie...

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 szkl. potłuczonych na małe kawałki orzechów włoskich
  • 3 białka
  • pół szklanki cukru
  • słoik powideł śliwkowych

Kruche ciasto z orzechami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.Z mąki,cukru,margaryny,żółtek,proszku oraz jogurtu zagnieść ciasto.Gotowe podzielić na dwie części włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
  • 2.Jedną część ciasta wałkujemy i welapiamy nim przygtotwaną wcześniej blaszkę,nakłuwamy ciasto widelcem.
  • 3.Smarujemy ciasto powidłem śliwkowym.
  • 4.Białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy potłuczone orzechy włoskie,wykładamy na powidła.
  • 5.Drugą część ciasta zcieram na tarce o grubych oczkach na wierzch pianki orzechowej.
  • 6.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min. na złoty kolor.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne