Kruche ciasto z kremem panna cotta

Przepyszny deser, choć wymaga dużo czasu na przygotowanie. Ale warto! :)

Dodany przez: Zora

Kruche ciasto z kremem panna cotta

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Składniki na formę o średnicy 30 cm:
  • KRUCHY SPÓD
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (bądź pół dużego)
  • 1 jajko
  • KREM PANNA COTTA
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 nektarynka (lub brzoskiwnia)

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto kruche szybko i dokładnie zagnieść, by nie było grudek.
  2. Wyłożyć do natłuszczonej formy, ponakłuwać i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia. Po upieczeniu ciasto pozostawić do całkowitego wystudzienia.
  3. Żelatynę zalać zimną wodą, pozostawić aż napęcznieje.
  4. Następnie podgrzać mleko i rozpuścić w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzać śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Po chwili wyjąć wanilię a śmietankę wlać do mleka z żelatyną, chwilkę mieszać. Pozostawić, aż zacznie lekko zastygać. Ostrożnie wylać na ciasto i włożyć je do lodówki. Pozostawić do stężenia. Następnie ułożyć pokrojoną w plastry nektarynkę, by się przykleiła do kremu.
  5. Galaretkę rozpuścić według zaleceń na opakowaniu, całkowicie ostudzić i wylać na ciasto. Całość pozostawić w lodówce jeszcze co najmniej przez godzinę.
deser ciasto kruche ciasto panna cotta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze