Kruche ciasto z agrestem

Przepis na kruche ciasto z agrestem.

Dodany przez: Joanna

Kruche ciasto z agrestem

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
470 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • jajko
  • 15 dag masła
  • Masa:
  • 3/4 kg agrestu
  • 20 dag cukru
  • 2 gotowe polewy do tortów
  • szklanka bitej śmietany

Przygotowanie

  1. ■ Obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajko i masło utrzeć mikserem. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować, wyłożyć nim blachę 30x40 cm, ponakłuwać, piec przez ok. 15 min w temperaturze
  2. 180˚C. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
  3. ■ Umyty, osuszony i oczyszczony z szypułek agrest zalać w rondlu kilkoma łyżkami wody, wsypać cukier, dusić przez 5 minut. Kilka owoców odłożyć do dekoracji, z ugotowanego agrestu odcisnąć sok (można go wykorzystać do innego deseru).
  4. ■ Przygotować polewy, jedną z nich wymieszać z agrestem. Masą agrestową posmarować połówkę ciasta, ułożyć na niej warstwę bitej śmietany, przykryć drugą połówką ciasta, docisnąć. Na wierzchu rozsmarować drugą polewę i udekorować odłożonym agrestem.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
deser kruche ciasto agrest ciasto z agrestem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze